Normal_depressie-vrouw-meisje-eenzaam-verdrietig-alleen

Fonds Psychische Gezondheid en Diversion slaan de handen ineen om psychische problemen bij jongeren te signaleren en te voorkomen. Met het scholenproject YOUNG MIND Academy willen de organisaties zoveel mogelijk jongeren laten praten over hun problemen en hen zo nodig aansporen hulp te zoeken. Dit melden het Fonds Psychische Gezondheid en Diversion.

YOUNG MIND Academy is een scholenproject voor scholieren en studenten op het VMBO en MBO en zet leeftijdsgenoten in die zelf of in hun omgeving te maken hebben gehad met psychische problemen. Doordat die leeftijdsgenoten, ook wel peer educators, hun eigen verhaal delen ontstaat er een veilige sfeer in de klas. Veel jongeren die vaak al lang rondlopen met hun problemen, durven dit op deze manier ook te delen. Er ontstaat herkenning en begrip. Ook durven veel jongeren de stap te maken naar het zoeken van hulp.

Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid: “Vanwege de noodzaak en grote behoefte willen we YOUNG MIND Academy landelijk uitrollen. We zijn geld aan het inzamelen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren gebruik kunnen maken van het scholenproject en er daardoor eerder aan de bel getrokken wordt bij psychische problemen. Zo krijgen jongeren met problemen op tijd de juiste hulp en kunnen we voorkomen dat ze vroegtijdig uitvallen op school of zichzelf verliezen. We hebben al een deel van het geld ingezameld en streven naar een minimaal bedrag van € 50.000,-.”

75 procent van de psychische klachten begint voor het 25e levensjaar. Ruim 1 op de 5 jongeren heeft op de leeftijd van 19 jaar al eens ernstige psychische klachten gehad, zoals een depressie of een angststoornis. Veel jongeren vinden het lastig om over psychische problemen te praten. Daarnaast blijkt dat ze moeilijk de weg naar hulp weten te vinden. Op www.youngmindacademy.nl is meer informatie te vinden over YOUNG MIND Academy en over manieren om te doneren of in actie te komen.

© Nationale Onderwijsgids