Normal_autisme_jongen__compfight_

Op dinsdag 12 april organiseert Medilex Onderwijs de studiedag 'Autisme in het voortgezet onderwijs' in Amersfoort. De begeleiding van leerlingen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) vraagt om specifieke kennis en vaardigheden van docenten. Tijdens de studiedag worden verschillende lezingen gehouden waarin verschillende onderwerpen rondom autisme in de klas wordt besproken. Dat meldt Medilex Onderwijs.

De eerste lezing die aan bod komt is van Susanne Wolthaar, GZ-psycholoog Partner Passend Onderwijs. Zij gaat het hebben over wat er sinds de invoering van passend onderwijs is veranderd in het denken over autisme binnen de school. Ellen Luteijn, GZ-psycholoog Kentalis, neemt vervolgens het stokje over en gaat het onder meer hebben over hoe je om gaat met een leerlingen met ASS die de sociale regels niet goed aanvoelt en hoe je een leerling ondersteunt die de communicatie lastig vindt.

Andere lezingen zijn van Hans Nieuwenstein, stafmedewerker ambulante dienst De Ambelt, hij geeft onder meer tips om een autismevriendelijke omgeving in de klas te creëren. Birsen Basar, ervaringsdeskundige van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, komt ook aan het woord. Inge Verstraete, autismespecialist VO, consulent Passend Onderwijs SWV VO Zuid Kennemerland en eigenaar EDU-support, gaat het onder andere hebben over hoe je signaleert of er autisme speelt bij meisjes en waar meisjes met autisme tegenaan lopen op school. De laatste lezing wordt gegeven door Wilfred Woutersen, autisme-expert Auris dienstverlening. Hij vertelt hoe je zorgt voor een passende zorgstructuur voor leerlingen met autisme.

De studiedag is ontwikkeld voor docenten, mentoren, leerlingbegeleiders, schoolmaatschappelijk werkers, zorgcoördinatoren, vertrouwenspersonen en orthopedagogen. Deelname kost 395 euro voor de hele dag. Op www.medilexonderwijs.nl/congressen/autismevo/congres is meer informatie en het inschrijfformulier te vinden.

© Nationale Onderwijgids