Normal_willem_witteveen__12082628245___2_

Om het leven en werk van Willem Witteveen te herdenken, de hoogleraar rechtstheorie en retorica en senator die vorig jaar om het leven kwam bij de ramp met vlucht MH17, organiseren het Erasmus Festival Brabant en Tilburg University de Willem Witteveenlezing en het Willem Witteveensymposium op 26 november in ‘s-Hertogenbosch. De lezing wordt ’s avonds uitgesproken door Klaas de Vries, voormalig minister van Binnenlandse Zaken en collega van Witteveen in de Eerste Kamer. Tijdens het middagsymposium gaan jongeren in op culturele ontwikkelingen die inwerken in op het functioneren van de rechtsstaat. Dat meldt Tilburg University.

Klaas de Vries grijpt de Willem Witteveenlezing aan om een aantal nijpende politieke en juridische ontwikkelingen te berde te brengen. Hij verbindt het denken over een menswaardig bestaan en de rol van de rechtsstaat met het motto van het Erasmus Festival Brabant 2015: waar of onwaar.

Het Willem Witteveensymposium staat in het teken van maatschappelijke veranderingen die de rechtsstaat onder druk zetten, zoals de vluchtelingenstroom en technologische ontwikkelingen. Voor welke uitdagingen komt de rechtspraak bijvoorbeeld te staan? Studenten en jonge juristen proberen samen met wetenschappers, journalisten, rechters en politici scenario’s te bedenken voor de rechtsstaat van de toekomst.

Inleidingen op het thema worden verzorgd door Anneke Wezel, Eerste Kamerlid namens de SP en advocaat; Meike Bokhorst, senior wetenschappelijk medewerker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid; Corien Prins, hoogleraar recht en informatisering aan Tilburg University en decaan van Tilburg Law School; en Marc Chavannes, journalist en publicist. 

© Nationale Onderwijsgids