Joris Luyendijk op boekpromotie Het kan niet waar zijn. Foto: Vera Kok

Onderzoeksjournalist Joris Luyendijk verzorgt op 9 april een masterclass voor studenten van Tilburg University. 's Avonds is Luyendijk te gast in het Hartslagcafé, een terugkerende discussieavond die door de universiteit wordt georganiseerd. De journalist zal zijn kritische observaties delen van de financiële wereld. Zowel de masterclass als de discussieavond zijn volgeboekt, maar de masterclass is wel te volgen via een livestream. Later terugkijken kan ook. Dit meldt Tilburg University.

Twee jaar lang deed Luyendijk onderzoek in de bankwereld voor zijn laatste boek 'Dit kan niet waar zijn. Onder bankiers'. De onderzoeksjournalist wilde weten wat de diepere oorzaken waren van de bankencrisis uit 2008. Klopt het beeld van de hebzuchtige bankiers die de beurscrash veroorzaakt hebben. En hoe staat de financiële wereld er inmiddels voor. Studenten Economie van de universiteit krijgen van Luyendijk een masterclass in introspectie en ethiek.

In het avondprogramma bespreekt Luyendijk de beurscrash met de Tilburgse econoom Kees Cools in het Hartslagcafé. Cools zal de bevindingen van Luyendijk aanvullen met eigen onderzoek naar bestuur en prestatiebeloning in de financiële sector. Ook Cools constateerde dat hebzucht de werkelijke oorzaak is van de grootschalige fraude in de bankwereld. Maar in plaats van meer regels en toezicht pleit de hoogleraar voor het plaatsen van de juiste mensen, met een hoge moraal, op de juiste plekken.

De masterclass van Joris Luyendijk is op 9 april tussen 15.00-17.00 live te volgen op videocollege.uvt.nl/.

© Nationale Onderwijsgids