Technasiumleerlingen duiken tijdens masterclass in Mosquito Alert

Technasiumleerlingen van vijf verschillende scholen deden op vrijdag 22 maart mee aan een masterclass over het Mosquito Alert-project. Stichting Technasium werkt via het One Health PACT samen met onderzoeksinstellingen in Nederland en Spanje aan het Mosquito Alert. Samen willen zij het aantal virusuitbraken die overdraagbaar zijn door muggen verminderen. Dat meldt Technasium. 

Avans Hogeschool in Brede zette zijn deuren open voor de masterclass. Leerlingen van het Porteum uit Lelystad, Dongemondcollege uit Raamsdonkveer, CSG Prins Maurits uit Middelharnis, Schaersvoorde uit Aalten en het Eligant Lyceum uit Zutphen waren aanwezig.

Onderzoek naar muggen 

Mosquito Alert draait om onderzoek naar muggen en om de omgeving waarin ze leven in kaart te brengen. De leerlingen helpen met hun onderzoek mee aan een Europees onderzoek waarin wordt onderzoek hoe muggen zich verspreiden.

College 

Byan, een PhD-student, en Yke van Avans gaven tijdens de masterclass een college. Daarbij presenteerden ze hun eigen onderzoeksresultaten. Leerlingen ervaren op deze manier dat studenten op universitair en hbo-niveau zich ook bezighouden met dezelfde onderzoeken.

Rondleiding over de labs 

Voor de leerlingen stond er nog een rondleiding over de labs van Avans op het menu. In het Histolab kregen ze de opdracht om wangslijmvlies te kleuren. Elk team kreeg ook nog de tijd om met een expert overleg te plegen over hun eigen onderzoek. De leerlingen kregen feedback op hun onderzoeksvraag en over de opzet van het onderzoek. De komende weken mogen de leerlingen nog steeds hun vragen stellen of om advies vragen bij de experts.

Wetenschappelijke posters 

Op 14 juni komen alle teams terug met wetenschappelijke posters waarop hun resultaten, conclusies en aanbevelingen staan. De leerlingen pitchen hun posters aan een jury die uiteindelijk de winnaar van project Mosquito Alert aanwijst.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk