Logo_logo_ggz_friesland

Vanavond vindt de vijfde editie van de Publieksacademie van GGZ Friesland in samenwerking met de Leeuwarder Courant plaats. Vanaf 20.00 uur is de uitzending live te volgen via www.lc.nl. Het thema is 'Stemmen en achterdocht'. Nieuw is dat de kijkers thuis hun vragen aan de gasten kunnen stellen via twitter met behulp van de #publieksacademie. Dit meldt GGZ Friesland. 

Deze Publieksacademie gaat over psychoses. Sommige mensen zien of horen dingen die er niet zijn, we noemen dit hallucinaties. Dit kan duiden op een psychose: een korte of langere periode waarbij iemand het contact met de werkelijkheid verliest. Andere verschijnselen hiervan zijn bijvoorbeeld verwardheid, moeite hebben met logisch nadenken, dingen waarnemen die er in werkelijkheid niet zijn en het hebben van vreemde ervaringen. Mensen met een psychose hebben vaak het gevoel dat de wereld niet echt is, alsof ze een film aan het bekijken zijn.
 
Ruim 1 op de 100 Nederlanders heeft ooit een psychose gehad. Een eerste psychose ontstaat vaak voor het eerst bij mensen tussen de 16 en 25 jaar. Verpleegkundig specialist Nynke Boonstra: 'Het kan je leven flink in de war brengen. Een psychose herkennen is niet altijd gemakkelijk, het kan een tijd duren voordat de symptomen zichtbaar worden. Je omgeving heeft soms eerder in de gaten dat er iets aan de hand is dan jijzelf.' Om zo goed mogelijk uit een psychose te komen is het van belang er vroegtijdig bij te zijn en behandeling op te starten. 
 
Tijdens deze Publieksacademie spreken verpleegkundig specialist Nynke Boonstra en GGZ-psycholoog Aaltsje Malda over de symptomen en behandeling van psychoses. Ook doet ervaringsdeskundige Tim Kreuger zijn verhaal. Meer informatie: www.ggzfriesland.nl/publieksacademie of kijk op twitter @ggzfriesland #publieksacademie.
 
© Nationale Onderwijsgids