Normal_museumzaal_van_gogh_museum

Het Van Gogh Museum is gestart met een uniek programma voor blinde en slechtziende bezoekers: Van Gogh op gevoel. Het programma bestaat, naast een interactieve rondleiding, uit een aanraaksessie waarin een beroep wordt gedaan op verschillende zintuigen. Het Oogfonds steunt het programma financieel. Dit meldt het Oogfonds. 

Vier keer per jaar nemen speciaal getrainde rondleiders de blinde en slechtziende bezoekers mee door het museum, waar het verhaal van Van Gogh wordt toegelicht aan de hand van zijn schilderijen. In een speciaal ingericht atelier vindt vervolgens een aanraaksessie plaats. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Relievos, 3D reproducties van Van Goghs schilderijen. Ook aan reliëfkaarten en een maquette van De slaapkamer kan uitgebreid gevoeld worden.

Bij de aanraaksessies worden ook de overige zintuigen niet vergeten. Zo wordt de neus geprikkeld met de geur van lavendel uit Zuid-Frankrijk en kan worden geluisterd naar briefcitaten van Van Gogh. Bij de ontwikkeling van het programma is nauw samengewerkt met mensen met een visuele beperking. “Ook mensen met een visuele beperking hebben interesse om een museum te bezoeken. Kunst is namelijk meer dan 'zien'. Kunst draait om een ervaring, om verhalen en om emotie; kunst draait om voelen. Dat geldt voor iedere kunstliefhebber, dus ook voor degenen niet of slecht kunnen zien. Het Van Gogh museum heeft dat voelen heel letterlijk genomen met het programma Van Gogh op gevoel”, vertelt Edith Mulder, directeur van het Oogfonds. Mulder hoopt dat veel musea het voorbeeld van dit programma gaan volgen.

De kosten voor Van Gogh op gevoel zijn 15 euro, de begeleider heeft gratis toegang. Aanmelden voor het programma kan via de website. Hier is ook meer informatie te vinden. 

© Nationale Onderwijsgids