Normal_schaamte_angst_2358340
Een op de vijf Nederlanders, waarvan meer vrouwen dan mannen, kampt met een angststoornis of depressie. Sommige groepen Nederlanders met een migratie-achtergrond lijden nog vaker aan een angst- en/of stemmingsstoornis. Meer kennis over de achtergronden en oorzaken van angst en depressie in een diverse samenleving en over hulpzoekgedrag en behandelingsaspecten is nodig voor een effectievere behandeling. Dit vormt het kernthema van het symposium Angst en depressie in een diverse samenleving dat op vrijdag 7 november gehouden wordt op Tilburg University.
 
Instellingen van Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) weten nog niet goed raad met deze problematiek, getuige chroniciteit, achterblijvende behandelresultaten en soms hoge drop-out bij depressieve cliënten met een migratie-achtergrond. Een oplossing daarvoor is het verbeteren van de zogenaamde diversiteitscompetentie bij GGZ-professionals, stelt hoogleraar Klinische Psychologie Marrie Bekker van Tilburg University. In GGZ-onderwijs en -onderzoek moet, juist vanwege de toenemende diversiteit, meer aandacht komen voor aspecten als sociaal-economische status, sekse en generatie. 
 
Tijdens het symposium zal een petitie worden aangeboden aan Henk Smid, directeur van ZonMw, waarin gepleit wordt voor een omvangrijk nieuw onderzoeksprogramma over (etnische) diversiteit en GGZ. 
 
Het symposium is bedoeld voor GGZ-professionals, psychologen, psychiaters, onderzoekers, docenten, studenten en beleidsmakers. De organisatie is in handen van Tilburgse onderzoekers van het VSB-programma GGZ & Diversiteit, in samenwerking met het Nederlandse Instituut voor Psychologen (NIP), de Regionale Instituten Nascholing en Opleiding GGZ en enkele grote GGZ-instellingen.
 
© Nationale Onderwijsgids