Logo_onderwijsmuseum_logo

Donderdag 24 april geeft dr. John Exalto een lezing met als titel 'Kweekschool De Driestar en de opkomst van het reformatorisch onderwijs.' Exalto is docent en onderzoeker in de historische pedagogiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn lezing zal voorlopig de laatste zijn op de tijdelijke locatie van het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht, daarna gaat het museum verhuizen.

Pabo De Driestar in Gouda is sinds de oprichting in 1944 het pedagogisch en onderwijskundig centrum van het reformatorisch onderwijs in Nederland. Dr. Exalto zal de vormingsidealen van de kweekschool als uitgangspunt nemen in zijn lezing over de geschiedenis van het orthodoxe onderwijs.

Het reformatorisch onderwijs is een erkende richting in het Nederlandse onderwijsbestel. Daarvoor heeft de kerk een eigen 'schoolstrijd' moeten voeren. In de jaren zeventig bloeide het onderwijs van reformatorische signatuur opnieuw op met de oprichting van enkele mammoetscholen voor voortgezet onderwijs.

De lezing is gratis bij te wonen op 24 april in het Nationaal Museum aan de Nieuwe Haven 26 in Dordrecht. Aanmelden kan via het formulier op www.onderwijsmuseum.nl.

© Nationale Onderwijsgids