Onderwijsmuseum opent nieuwe tentoonstelling over seksualiteit en gender

Op donderdag 9 november opende de nieuwe tentoonstelling Aahhh..! in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Met deze familietentoonstelling wil het museum een bijdrage leveren aan betere seksuele educatie voor iedereen. Dat meldt het Nationaal Onderwijsmuseum.

In Aahhh..! komt men op een verrassende, persoonlijke en interactieve manier van alles te weten over het lichaam, seksualiteit, gender en consent. Bezoekers bepalen zelf wat ze ontdekken én wat niet. Voor bezoekers is er een speciaal LIJFboek dat ze door de tentoonstelling gidst, families doen de Kriebeltoer en jonge gezinnen worden door de knuffelige Flikvlooi door de tentoonstelling geleid.

Speels getekende figuren 

Na het officiële gedeelte van de opening liep de tentoonstellingsruimte direct vol. De genodigden bekeken de speels getekende figuren, die laagdrempelig een soms ingewikkeld onderwerp luchtig, maar serieus benaderen. Die aanpak werkt. De vele interactieve elementen behandelen niet alleen de bevruchting of genderdiversiteit, maar ook het stellen en bewaken van grenzen, bij jezelf en de ander. Op één van de wanden is de geschiedenis van het vak relationele en seksuele vorming in het onderwijs te zien. Een gevoelsthermometer bij de deur meet de stemming bij binnenkomst en bij het verlaten van de tentoonstelling.

Flikvlooien 

Directeur Petra Reijnhoudt: “Speciaal voor families met jonge kinderen hebben we twee nieuwe collega's aangenomen om bezoekers door de tentoonstelling te leiden, namelijk de Flikvlooien. Samen met deze robotknuffels kunnen de jongsten op speelse wijze van alles ontdekken over het lichaam, verliefd zijn, wie je bent, hoe de ander is en nog veel meer.

Seksualiteit 

Iedereen heeft een lichaam, iedereen heeft of krijgt te maken met seksualiteit. De tentoonstelling sluit aan bij het gezins- en familieleven. Daarnaast is zij ook interessant voor leerlingen en hun docenten of voor Pabo-studenten die later voor de klas komen. Ook voor ouderen, die kunnen zien hoe vroeger soms beladen onderwerpen tegenwoordig speels en inventief benaderd kunnen worden. Kortom, iedereen is welkom.

De tentoonstelling sluit naadloos aan bij de missie van het museum. Het volgen en duiden van actuele onderwijsontwikkelingen, vooruitblikken en reflecteren op het verleden. Samen met (onderwijs)partners plaatst het museum actuele kwesties in historisch perspectief. In een passende vorm die ook voor deze tentoonstelling hopelijk een diverse groep bezoekers naar Dordrecht trekt.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Jip van Tatenhove