School voor speciaal reformatorisch onderwijs op Urk kan in 2026 open

De reformatorische Obadjaschool zit er al een aantal jaar op te wachten en mogelijk kom het er: een eigen schoolgebouw in de nieuwe Zeeheldenwijk op Urk. Er lijkt na een paar jaar wachten eindelijk een doorbraak te komen. Het College van B en W heeft de gemeente van Urk namelijk gevraagd om geld vrij te maken voor de nieuwbouw. Dit zou dan over twee jaar klaar kunnen zijn, aldus Omroep Flevoland.

De school voor speciaal reformatorisch onderwijs is sinds 2018 gevestigd in Urk. Voordat er een vestiging in Urk zat moesten de leerlingen met de bus naar Zwolle voor deze speciale onderwijsvorm. Maar de Urker kinderen met een taal-, leer- of ontwikkelingsachterstand hoeven tegenwoordig dus niet meer hun eigen dorp te verlaten.

Noodoplossingen 

Vanwege gebrek aan ruimte moest de school eerst ondergebracht worden in lokalen van de Petrus Dathenusschool. Sinds 2021 kregen de leerlingen les in verschillende zalen van het kerkgebouw de Ark. Omdat het leerlingenaantal inmiddels is gegroeid naar zo'n zestig is het tijd voor vernieuwing. Dat wil de school in de vorm van een eigen schoolgebouw. Daar zou dan zo’n 2,4 miljoen euro voor nodig zijn.

Gemeenteraad Urk gaat beslissen

De gemeenteraad van Urk buigt zich dinsdagavond 5 maart over het verzoek van College B en W. Het college vindt het belangrijk dat speciaal onderwijs in de eigen gemeente goed gefaciliteerd wordt. Als de gemeente akkoord gaat en dus zal meewerken om het geld beschikbaar te stellen, dan verwacht de gemeente Urk dat de nieuwe school in 2026 klaar zal zijn.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema