Huis voor de Sport Groningen, Weerbaarheidscursus, Weerbaarheidstraining

GRONINGEN - De weerbaarheidscursus Weerbaarheid in het Basisonderwijs (WIBO) zal de komende weken door een groot aantal kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen in Opsterland worden afgerond. Op 11 maart zal wethouder Piet van Dijk daarom een examenles bijwonen op OBS De Trime in Beetsterzwaag.

De cursus wordt jaarlijks voor duizenden kinderen in het primair onderwijs georganiseerd door Huis voor de Sport Groningen. Met de cursus leren kinderen zelfvertrouwen te krijgen en voor zichzelf op te komen. Hierdoor moet pestgedrag, machtsmisbruik of geweldservaringen onder deze groep afnemen. Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) in 2008 bleek WIBO dit inderdaad goed aan te pakken.

Tijdens de cursussen leren de kinderen bepaalde negatieve gedragingen herkennen en leren zij manieren aan om hiermee om te gaan. Aan de hand van groepsgesprekken, zelfverdedigingsoefeningen en rollenspellen vergroten zij hun weerbaarheid en worden zij minder kwetsbaar voor pesten en geweld. De cursus wordt afgesloten met een examen, waarna de kinderen hun ouders met werkstukken en toneelstukjes laten zien wat zij hebben geleerd. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem