Zo'n vierhonderd scholen doen mee aan effectmeting kansrijke interventies

Bijna 400 scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs zijn dit schooljaar betrokken bij grootschalig effectonderzoek. Verdeeld over 14 projecten krijgen zij een kansrijke interventie aangeboden voor de cognitieve of sociaal-emotionele ontwikkeling van hun leerlingen. Dat meldt de NRO.

Een deel van de leerlingen krijgt de interventie aangeboden, het andere deel zit in de controlegroep. Door beide groepen te vergelijken, kunnen onderzoekers conclusies trekken over de effectiviteit van de interventies.

Kansrijke interventies 

Een kansrijke interventie is bijvoorbeeld een serious game voor groep 2, die de gevoeligheid voor letters en klanken in het brein vergroot zodat leerlingen een stevige basis krijgen voor hun leesontwikkeling. Een andere kansrijke interventie is het trainen van mentoren over stress, die vervolgens hun mentorleerlingen bewuster kunnen maken van (on)gezonde stress, stressfactoren en de invloed die zij zelf hebben.

Onderzoek 

Afgelopen schooljaar hebben onderzoekers en interventieaanbieders zich ingespannen om voldoende scholen te vinden om mee te doen aan het onderzoek. NRO-directeur Gerard Baars: “Het is fantastisch dat zoveel scholen hieraan willen deelnemen. En dat de scholen op deze manier gezamenlijk mee-ontwikkelen aan kennis over de werking van de interventies en de onderliggende werkzame elementen. Het is voor het eerst in Nederland dat een effectmeting van deze omvang tot stand komt. In de toekomst kunnen alle scholen de kennis en inzichten hieruit gebruiken om de kwaliteit van hun onderwijs verder te versterken.” Ook wetenschappers en beleidsmakers kunnen voortbouwen op de kennis uit het onderzoek.

Kinderen met leervertragingen helpen 

De interventies zijn erop gericht om kinderen met leervertragingen te helpen en hun de best mogelijke ondersteuning te bieden. Deze interventies werden in 2022 geselecteerd omdat ze al veelbelovende resultaten konden laten zien en al werden toegepast in de onderwijspraktijk.

Bij de twee interventies BliksemBende en KlankKr8 op School kunnen basisscholen zich hier nog tot december 2023 melden voor deelname.

Door: Nationale Onderwijsgids