IPad op wielen om dagen voor vluchtelingen leuk en leerzaam te maken

Woensdag 14 december kwam wethouder Marieke van Bijnen op bezoek bij de Crisis Noodopvang Asielzoekers Pijnacker Nootdorp. Zij hebben sinds kort de beschikking over een nieuw apparaat genaamd de Integratietafel(.nl), een reuze ipad op wielen, dat de dagbesteding van de bewoners leuker maakt, maar zeker ook leerzamer. De wethouder wilde het apparaat, met eigen ogen aanschouwen en was onder de indruk van de vele mogelijkheden. Van luchtig amusement tot applicaties die de taalvaardigheid bevorderen, alles is aanwezig. Dat meldt Integratietafel.nl. 

No Kidding Zorg is de beheerder van deze locatie en hebben geholpen bij de ontwikkeling van de Integratietafel. Jeffrey den Exter van No Kidding Zorg: “Wij merkten dat de bewoners en dan ook zeker de kinderen uitdaging en prikkels missen in een opvanglocatie. Hierdoor raken ze gefrustreerd en vertonen zogeheten moeilijk gedrag. Het vervelendste is dat natuurlijk voor de mensen zelf, maar ook voor ons levert dat veel extra werk op. Dit bracht ons op het idee om een reuze tablet in te zetten die de mensen vermaakt, verbindt maar ook nieuwe dingen leert over de nieuwe omgeving waar zij in terecht zijn gekomen. Vanuit die gedachte bieden we naast spellen, ook applicaties aan die ze kennis laten maken met de Nederlandse taal en cultuur. Dit zorgt voor leermomenten en er ontstaat interactie over de eigen taal en cultuur, wat verder leidt tot leuke gesprekken en een ontspannen sfeer. Precies dat wat we voor ogen hadden. Daarnaast denken we dat we op deze manier ook ‘de blijvers’ een mooie voorsprong kunnen geven als ze een integratietraject in gaan.”

Libanon 

Tijdens het bezoek van de wethouder kwam Mohammed uit Libanon aan de Integratietafel staan. Hij opende de browser en begon druk te zoeken in Google-maps. Na enige tijd werd duidelijk wat hij aan het doen was. Hij wilde zijn huis en school in Libanon laten zien. Trots stond hij naast de Integratietafel met daarop zijn huis en hij wees zijn eigen kamer aan.

“Schitterend dat dit zo kan. Eigenlijk zou iedere locatie zo’n Integratietafel moeten hebben!”, aldus den Exter.

Door: Nationale Onderwijsgids