Presentator Jeroen Kramer helpt met sint cadeaus inzamelen voor arme kinderen

Jeroen Kramer is een van de BN'ers die zich deze week namens Omroep West inzetten om sinterklaascadeautjes in te zamelen voor kinderen wier ouders het niet zo breed hebben. In gesprek met het ANP vertelt de journalist hoe hij zelf zijn steentje bijdraagt en wat hij vroeger het mooiste cadeautje vond dat hij als kind met Sinterklaas kreeg.

Met het initiatief Sintvoorieder1 willen regionale en lokale omroepen uit de Bollenstreek, onder leiding van Omroep West, kinderen die in armoede opgroeien toch een cadeautje geven voor Sinterklaas. In de grote steden gaat het om een op de negen kinderen. De cadeaus worden ingezameld op de redacties van de diverse zenders. De doelstelling is om binnen vijf dagen meer dan 20.000 pakketjes te vergaren.

Kinderluisterboek 

Kramer noemt het "een fantastisch doel" en vertelt vrijdag ieder halfuur als gastnieuwslezer in een nieuwsbulletin over de actuele stand van zaken rond de inzameling. Zelf doet hij ook graag mee met het inzamelen. "Ik heb samen met Dieuwertje Blok van het Sinterklaasjournaal een kinderluisterboek met luister-cd geschreven, daar neem ik een doos van mee", zegt hij. Het boek heet Prins van Oranje en is een sprookje over een prins die door een prinses uit een sinaasappel wordt bevrijd. Vanaf januari toert het als jeugdtheaterstuk voor het tweede seizoen langs de theaters.

Walkietalkies 

Voor Kramer is het even geleden dat hij als kind een cadeautje van Sinterklaas kreeg, maar toch kan hij nog goed herinneren wat hij het mooiste presentje vond dat de goedheiligman hem gaf. "Ik wilde vroeger ontzettend graag walkietalkies hebben. In aanloop naar pakjesavond kon ik me niet meer bedwingen en heb ik ze in de linnenkast van mijn ouders al stiekem gevonden", bekent de inmiddels 66-jarige. "Ik voelde me de koning te rijk toen ik ze vond. Ik zal die geur van nieuwe elektrische apparaten ook nooit meer vergeten."

Kramer vond het "van mythische proporties om via zo'n ding met je vriendje buiten te kunnen praten" en acteerde dolblij en verrast toen hij zijn cadeautje dan echt mocht openmaken. De pret was helaas alleen van korte duur, besluit hij lachend. "Het waren klotedingen, want ze werkten helemaal niet."

Door: ANP