© ANP  DEN HAAG - Al eerder werd bekend dat kleine plattelandsscholen in het noorden van het land vaker zeer zwak zijn, maar nu blijkt uit onderzoek van de onderwijsinspectie dat deze basisscholen nog meer achteruit zijn gegaan.

''Zeer zwakke scholen zijn nog steeds vaker kleine scholen, gelegen buiten de vier grote steden en op het platteland in de noordelijke provincies'', concludeert de inspectie in een rapport dat vrijdag openbaar is gemaakt. Het zijn vaak openbare en islamitische scholen of vernieuwingsscholen zoals vrije, montessori- of daltonscholen. Hun leerlingen komen vaak uit achterstandsgezinnen.

''Juist kinderen die extra belang hebben bij goed onderwijs, hebben een veel grotere kans op een zeer zwakke school te zitten'', aldus de inspectie. Verrassing Zeer zwakke scholen stemmen daarbij het onderwijs veel minder goed af op de verschillen tussen de leerlingen. Kinderen die extra zorg en begeleiding nodig hebben, zijn dus veel slechter af op de zeer zwakke scholen. Daar komt nog bij dat leraren hier minder goed de lesstof uitleggen dan elders.

Voor veel schoolbesturen en -directies kwam het predicaat als een verrassing. Zij hadden vaak niet in de gaten dat de kwaliteit van hun school achteruitging. Toezicht Uit het onderzoek komt verder naar voren dat het aantal basisscholen dat het niet goed doet ten opzichte van 2006 niet is gedaald. ''Ondanks alle inspanningen is er nog geen sprake van een structurele vermindering'', schrijft de inspectie.

In januari van dit jaar merkte de inspectie 96 onderwijsinstellingen aan als zeer zwak. Ze staan onder verscherpt toezicht. Zeer zwak Er is wel een positief aspect. De scholen die wakker zijn geschud, weten zich bijna allemaal binnen twee jaar te verbeteren. ''Dit zijn meestal duurzame verbeteringen: vaak weten scholen zich in de loop der jaren nog verder te verbeteren. Een klein deel heeft nog een derde jaar nodig om van het oordeel 'zeer zwak' af te komen.''