Basisschoolleerlingen maken kennis met de Groningse taal

De pabo heeft een speciale les ontwikkeld om kinderen kennis te laten maken met het Gronings. Leerlingen van basisschool ’t Haimstee in Veendam krijgen als één van de eersten de mogelijkheid om de Grunneger les te beleven. Dat meldt RTV Noord. 

“Het is geen talige leerlijn die wij maken, het is gewoon kennismaken met het Gronings”, benadrukt leraar in opleiding Quincy. Hij ontwikkelde samen met zijn medestudenten aan de NHL Stenden de speels opgezette les. 

Code 

De leerlingen maken verschillende opdrachten en daarmee kunnen ze een code verdienen. Met die code openen ze een deurtje en daarachter zit dan een activiteit verstopt. Voor de bovenbouw speelt een ‘escaperoom’ een belangrijke rol en voor de onderbouw is dat de Martinitoren. 

Gronings 

Het Gronings verdient het om extra aandacht te krijgen op scholen vindt Quincy. “Gronings praten wordt vaak als een negatieve eigenschap beschouwd en dat is zonde. Je hoort in de klassen weleens een Gronings woordje tussendoor, maar het is niet dat ze echt Gronings kunnen spreken. Deze cursus is dus vooral een kennismaking.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk