Kinderboekenschrijver Daan Remmerts de Vries krijgt Theo Thijssen-prijs 2021

Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs 2021 toegekend aan schrijver en illustrator Daan Remmerts de Vries. Dit gebeurde op voordracht van een jury bestaande uit: Marjon Kok, Ted van Lieshout, Matijs Lips, Annemiek Neefjes (voorzitter) en Veerle Vandenbosch. Dit meldt het Literatuurmuseum.

Aan deze belangrijkste literatuurprijs voor een oeuvre op het gebied van kinder- en jeugdliteratuur is een geldbedrag verbonden van 60.000 euro. De prijsuitreiking, die in december in theater Diligentia plaatsvindt, wordt georganiseerd door het Literatuurmuseum. Hoe de uitreiking er uiteindelijk zal uitzien, is afhankelijk van de mogelijke beperkingen die de coronapandemie mogelijk nog oplegt.

Vaak bekroonde auteur

Daan Remmerts de Vries (1962) volgde de opleiding Tekenen en Handvaardigheid aan de Nieuwe Lerarenopleiding d’Witte Lelie. Hij debuteerde in 1990 met het kinderboek Zippy en Slos, waarna meer dan 60 boeken volgden. Tweemaal ontving Remmerts de Vries een Gouden Griffel: in 2003 voor Godje en in 2010 voor Voordat jij er kwam. Vier van zijn boeken werden bekroond met een Zilveren Griffel en Tijgereiland won de Gouden Lijst 2014 voor het beste jeugdboek.

Remmerts de Vries publiceert ook onder het pseudoniem R.N. Ryst en is naast schrijver illustrator, schilder en muzikant.

Andere prijswinnaars

Recente laureaten die de Theo Thijssen-prijs ontvingen, zijn: Bibi Dumon Tak (2018), Martha Heesen (2015), Sjoerd Kuyper (2012) en Ted van Lieshout (2009). 

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Keke Keukelaar