Normal_three-happy-friends-reading-a-book-together-in-a-r-2023-04-05-18-06-56-utc

Dit jaar is de Gouden Griffel gegaan naar het Nederlandstalige jeugdboek Misjka van schrijvers Anoush Elman en Edward van de Vendel. Vanavond krijgen de twee auteurs hun prijs op het Kinderboekenbal. Dit meldt AD.

Het boek Misjka gaat over Roya die naar Nederland gevlucht is voor de oorlog in haar thuisland. Zij krijgt een dwergkonijntje als huisdier, aan wie zij haar vluchtverhaal vertelt. Maar plotseling is haar konijntje weg. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Anous Elman zelf, die zijn familie meegenomen heeft uit Afghanistan naar Nederland. 
 
Volgens de jury zorgde het ontroerende familieverhaal en pakkende schrijfstijl er unaniem voor dat het boek de Gouden Griffel ontvangt. Terwijl Van de Vendel eerder al veertien keer de Zilveren Griffel heeft ontvangen, is het de eerste keer dat hij de eerste plek wint.

Gouden Penseel

Het mooist geïllustreerde Nederlandstalige kinderboek van dit jaar is Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen van Djenné Fila, die hiervoor de Gouden Penseel ontvangt. Samen met Joukje Akveld maakte zij een boek waarin dieren over de geschiedenis van de mens vertellen. Volgens de jury zorgden de illustraties ervoor dat de tekst levendig werd en gevoelens overbracht. De winnaars zijn voorafgaand aan de Kinderboekenweek bekend gemaakt, die volgende week woensdag van start gaat.
 
Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch