Toenemende zorgen van ouders over gamegedrag kinderen

Als gevolg van de coronamaatregelen zitten steeds meer kinderen thuis en vaker te gamen. Volgens Steam, een platform voor computerspellen, werd er vorig jaar 50 procent meer gegamed dan in 2019. Ook verslavingsinstellingen zoals Novadic-Kentron en Tactus zien een stijging. Ouders maken zich steeds meer zorgen over het gamegedrag van hun kinderen en vragen zich af wat een gezond aantal uren schermtijd is. Deskundigen waarschuwen voor te strenge regels. Dit meldt NOS. 

Het Trimbos-instituut heeft op de website een chatfunctie geplaatst, waarmee ze ouders en jongeren kunnen informeren over zorgwekkende signalen wat betreft gameverslaving. Tactus hield vorig jaar een ouderbijeenkomst, waar onderwerpen als gamen en gameverslaving besproken werden. Ouders maken zich zorgen over de risico’s van veelvuldig gamen.
 

Niet te streng zijn

Hoewel pubercoach Gacelle Braaf de zorgen van ouders begrijpt, waarschuwt ze voor het opleggen van te strenge regels. Het verbieden van gamen kan ertoe leiden dat kinderen juist ergens anders gaan gamen. Volgens haar is het belangrijk dat ouders erover praten met hun kinderen en luisteren naar hun motivatie om te gamen. Gamen kan in deze tijd juist een manier zijn om sociale contacten te onderhouden. Ook Laura DeFuentes, onderzoeker bij verslavingsinstelling Novadic-Kentron, adviseert om niet te streng te zijn. Zij geeft aan dat het belangrijk is om interesse te tonen en in de gaten te houden welke games gespeeld worden.
 
Hoe zorgelijk gamen is, is nog lastig te zeggen, stelt initiatiefnemer Gijs van Houwelinge van Tactus. "Wat het risico ervan is, hangt af van of ze er na deze coronatijd mee doorgaan of niet." Het wordt pas zorgelijk als kinderen gamen om te vluchten van de realiteit. Zolang kinderen naast het gamen nog andere dingen doen, is het niet ernstig.
 
Door: Nationale Onderwijsgids