Aanbevelingen passend onderwijs

Kleinere klassen, een persoonlijk ontwikkelbudget voor thuiszitters, ouders zelf laten kiezen of hun kind naar een reguliere of speciale school gaat en het opzetten van onafhankelijke regionale oudersteunpunten. Dat zijn enkele voorstellen die Ouders & Onderwijs in het vandaag gepubliceerde rapport de Staat van de Ouder doet om passend onderwijs te verbeteren. 

Passend onderwijs

In 2014 is de wet passend onderwijs in werking getreden: voor ieder kind een passende plek, dat was het doel. Een reguliere school waar mogelijk, en speciaal onderwijs waar nodig. Passend onderwijs heeft de situatie voor kinderen, ouders en scholen echter niet verbeterd, zo bleek onlangs ook uit het recent gepubliceerde evaluatieonderzoek.    
 

60% van de ouders ontevreden over passend onderwijs

Uit onderzoek van Ouders & Onderwijs blijkt dat 60% van de ouders ontevreden is over de uitvoering van passend onderwijs in de praktijk. Jaarlijks krijgt Ouders & Onderwijs duizenden klachten binnen van ouders over passend onderwijs. Deze ouders komen klem te zitten tussen de belangen van hun kind en de mogelijkheden die de school kan en wil bieden.  
 

Aanbevelingen voor verbetering passend onderwijs

Dit kan en moet beter. Daarom heeft Ouders & Onderwijs ouders gevraagd wat zij willen veranderen aan passend onderwijs. In de vandaag gepubliceerde Staat van de Ouder zijn deze voorstellen gebundeld. In het najaar wordt er door de Tweede Kamer met de minister gesproken over hoe het verder moet met passend onderwijs.   
 
Daadkrachtig optreden is nodig om te zorgen voor een echte verandering voor kinderen en hun ouders. Breng de basis van het onderwijs op orde, ondersteun leraren beter en laat het geld voor passend onderwijs in de klas terecht komen. Zorg voor maatwerk voor kinderen die echt iets anders nodig hebben. Ondersteun ouders beter en respecteer hun rechten en positie. Laat de Onderwijsinspectie nog veel beter controleren of schoolbesturen zich aan de regels houden. Dat is slechts een greep uit de voorstellen die ouders doen. 
 
De voorstellen van ouders en aanbevelingen van Ouders & Onderwijs zijn te lezen in de Staat van de Ouder 2020. De Staat van de Ouder 2020 wordt gepubliceerd op dinsdag 16 juni om 10:00 uur. Vanaf dat moment zijn alle resultaten te lezen op www.staatvandeouder.nl
 
De voorstellen zijn ook uitgewerkt in een beleidsnotitie ten behoeve van het ministerie, de politiek en beleidsmakers bij scholen en samenwerkingsverbanden. Deze notitie is tevens vanaf 16 juni te vinden op www.staatvandeouder.nl