Nieuwe kernwaarden openbaar onderwijs: gelijkwaardigheid, vrijheid, ontmoeting

Gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting. Dat zijn de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs die de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) en VOS/ABB vandaag hebben gelanceerd. Hiermee versterken de openbare en algemeen toegankelijke scholen hun eigen identiteit. Daar past ook een nieuwe slogan bij: Openbare scholen – waar verhalen samenkomen. Dit meldt VOS/ABB.

Volgens VOO-directeur Marco Frijlink laten de nieuwe kernwaarden gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting een duidelijke, krachtige identiteit zien. “Openbare scholen zorgen ervoor dat echt álle kinderen welkom zijn en dat zij sámen leren, ook van hun verschillende achtergronden.” 
 
In de slogan Openbare scholen – waar verhalen samenkomen komen de drie de kernwaarden tot hun recht. Hans Teegelbeckers, directeur van VOS/ABB, verwoordt het zo: “Vanuit gelijkwaardigheid en vanuit de vrijheid om te mogen zijn wie jij bent, ontmoet je de ander en ontmoet je verhalen vanuit de hele wereld.”
 
Op de website www.openbaaronderwijs.nu van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) en VOS/ABB worden de kernwaarden en de slogan nader beschreven. Ook tools, werkvormen en lesbrieven zijn daarop te vinden.
 
Oorspronkelijk zouden de nieuwe kernwaarden gelanceerd worden tijdens het congres Wat is jouw verhaal? Van afgelopen maart, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Dit congres staat nu onder voorbehoud gepland voor 4 november in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. 
 
Benieuwd naar de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs? Bekijk dan dit filmpje.
 
Door: Nationale Onderwijsgids