OM eist celstraf tegen betrokken familielid turnleraar die Esmee doodde

Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke celstraf van twee maanden tegen de 80-jarige achtertante van Olivier van de G., de turnleraar die eind 2022 is veroordeeld voor het misbruiken en doden van de 14-jarige Esmee. Het OM verdenkt de vrouw van het beïnvloeden van twee getuigen in de zaak van de turnleraar.

Jacoba O. uit Amsterdam zou de moeder van de turnleraar hebben geprobeerd over te halen om niet mee te werken aan het politieonderzoek. Ze zou hebben geadviseerd niets over zijn stemming tegen de politie te zeggen en ook de telefoon niet op te nemen als de politie belde. O. was donderdagmiddag door ziekte niet bij haar strafzaak in de rechtbank in Den Haag aanwezig.

De officier van justitie citeerde uit afgeluisterde telefoongesprekken waaruit bleek dat O. van januari tot maart 2022 als ervaren forensisch psychiater de getuigen probeerde te beïnvloeden. Volgens het OM heeft de vrouw de vrijheid van de getuigen om onbelemmerd te getuigen aangetast. De aanklager zegt dat een taakstraf of onvoorwaardelijke celstraf geen doel meer dient, gezien de hoge leeftijd van de verdachte.

Verbazing 

Zelf is O. verbaasd dat ze wordt vervolgd. Zij ziet het meer als een helpende rol die ze heeft vervuld, bleek tijdens de strafzaak. Ze is ervan overtuigd dat van beïnvloeding geen sprake is, zei haar advocaat.

De 14-jarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk verdween in de avond van 30 december 2021. Haar lichaam werd een dag later gevonden bij de Melchior Treublaan in Leiden. Nog diezelfde dag werd haar turnleraar, opgepakt. Van de G. is eind vorig jaar veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het misbruiken en doden van het meisje. Hij heeft zijn hoger beroep onlangs ingetrokken.

Door: ANP