Teddyberenziekenhuis Maastricht UMC+

Gister en vandaag vindt voor de 19e  keer het Teddyberenziekenhuis plaats in het Maastricht UMC+. Ongeveer duizend kleuters komen naar het ziekenhuis met hun zieke knuffel, om een bezoekje te brengen aan de berendokter. Het doel is om de kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de gezondheidszorg, om zo de angst voor dokters en het ziek-zijn enigszins weg te nemen. Het Teddyberenziekenhuis wordt georganiseerd door de internationale studentenvereniging IFMSA en mede mogelijk gemaakt door het Maastricht UMC+. Dit meldt het Maastricht UMC+.

Het Teddyberenziekenhuis is een rollenspel. Kleuters van 4 tot en met 7 jaar nemen als ‘vader’ of ‘moeder’ hun beer of een andere knuffel mee naar een nagebootst ziekenhuis. Medische studenten nemen de rol van arts op zich en behandelen de 'patiënten'. Het terras op de vierde verdieping van het Maastricht UMC+ is voor deze gelegenheid opgedeeld in een groot aantal spreek-, behandel- en operatiekamers.
 

Lesmateriaal over ziek-zijn voor scholen

Ook scholen brengen een bezoek aan het Teddyberenziekenhuis. Zij hebben lesmateriaal ontvangen, zodat ze het thema ‘ziek zijn’ voorafgaand aan het bezoek aan Teddyberenziekenhuis in de klas kunnen bespreken.
 

Teddyberenziekenhuis rollenspel

Allereerst gaan de kinderen naar de wachtkamer, net zoals in het echte ziekenhuis. Hier krijgen ze een verhaal te horen over Lotje, een meisje met een knuffelbeer die naar het ziekenhuis gaat om een prikje te halen. Lotje wil dat de knuffelbeer haar prik krijgt, omdat zij zelf erg bang is voor de prik. Veel kinderen zullen dit herkennen, omdat ze dit zelf al eens hebben meegemaakt.
 
Vervolgens worden de kinderen met hun knuffels naar de spreekkamers begeleid, waar de studenten samen met de kinderen de knuffels van top tot teen onderzoeken. Er worden röntgenfoto’s gemaakt, armen en benen gegipst, pilletjes voor de zieke knuffel gehaald en natuurlijk worden er ontzettend veel pleisters geplakt.
 

Röntgenfoto’s, gipskamer en operaties

Er zijn simulatie-röntgenapparaten aanwezig die via een röntgen-kleurplaat aan de kinderen kunnen laten zien wat hun knuffel gebroken heeft. Tevens kunnen de kleuters in kleine operatiekamers, van top tot teen gekleed in operatiepakken, de knuffels beter maken of in de gipskamers de knuffels een echt gips aanbrengen.
 
Verder heeft het Teddyberenziekenhuis een apotheek waar de kinderen pilletjes (gepofte rijst) kunnen halen voor de zieke knuffelbeer, een laboratorium waar ze testjes kunnen doen om te kijken wat voor een ziekte de knuffel heeft en hebben we een mini hart- en vaatcentrum waar ze allerlei hart- en vaatproblemen kunnen bekijken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids