Normal_leraar__docent__digibord__schoolbord__klas__klaslokaal__lokaal__leerlingen

In de strijd tegen het lerarentekort wordt door de overheid flink ingezet op zij-instromers. Voor elke zij-instromer wordt 20.000 euro uitgetrokken. Hoe hoog het uitvalpercentage is, is echter niet bekend. Dit meldt RTL Nieuws.

Er wordt flink wat overheidssubsidie gepompt in het stimuleren van zij-instromers: mensen die via een speciale en verkorte opleiding leraar willen worden. Volgens het Landelijk Overleg Lerarenopleiding Basisonderwijs (LOBO) valt ongeveer 20 procent van de zij-instromers tussentijds uit. Het ministerie van onderwijs zelf heeft echter geen harde cijfers beschikbaar.
 
Barbara de Kort, voorzitter van LOBO, vindt het raar dat het onderwijsministerie zo weinig interesse lijkt te hebben in de cijfers. "Mijn idee is dat op z'n minst ook ergens geregistreerd moet zijn hoeveel zij-instromers bevoegd leerkracht in het basisonderwijs zijn geworden." Ook pleit ze voor een verdubbeling van de subsidie van 20.000 euro zodat de school meer tijd en ruimte heeft voor een goede begeleiding van een zij-instromer. 
 
Een woordvoerder van het ministerie van onderwijs laat weten aan RTL Nieuws dat in het begin van 2020 de eerste uitvalpercentages zullen worden gepubliceerd. Eerder werden geen cijfers bijgehouden omdat er naar verhouding maar weinig zij-instromers waren.
 
Door: Nationale Onderwijsgids