Normal_kinderen__rennen__sport__beweging__gym

Steeds meer scholen maken gebruik van cameratoezicht, blijkt uit een rondgang van NOS Jeugdjournaal. Leerlingen kunnen door beveiligingscamera’s worden gefilmd op bijvoorbeeld het schoolplein of in de kantine. Experts maken zich zorgen over de privacy van de leerlingen. Dit meldt NOS.

NOS Jeugdjournaal ging langs twintig basis- en middelbare scholen en betrokken instanties en zag dat sommige scholen zelfs meer dan 40 beveiligingscamera hebben hangen. Een precies aantal kan niet genoemd worden omdat de camera’s niet geregistreerd hoeven te worden en er ook geen vergunning voor nodig is.
 

Privacyplan

Wel is er een aantal regels waaraan scholen moeten voldoen. Zo moeten ze een geldige reden hebben om de bewakingscamera’s op te hangen, moeten ze bordjes plaatsen waarop staat dat er cameratoezicht is en mogen de beelden niet live bekeken worden. Alleen als er een reden is, mag een school de beelden bekijken. En alles wordt verantwoord in een privacyplan.
 

Ongecontroleerd

Het probleem is echter dat scholen verder niet gecontroleerd worden op naleving van de regels. Alleen als er een klacht wordt ingediend, komt er een onderzoek. Privacyexperts maken zich zorgen over dat gebrek aan controle. "We moeten oppassen dat kinderen niet constant in de gaten worden gehouden”.
 
Door: Nationale Onderwijsgids