Normal_boekenmarkt
Op 2 oktober openden astronaut André Kuipers en schrijfster Anna Woltz de Kinderboekenweek in Amsterdam, die dit jaar als thema ‘Reis mee!’ heeft. Naar aanleiding daarvan bespraken wij op de redactie ónze favoriete kinderboeken. Hierbij een lijstje met tips. Ideaal voor het komende herfstweekend!
 • Kuipers stortte zich op het bijbehorende prentenboek André het Astronautje. Op zoek naar Laika, met daarin illustraties van Natascha Stenvert. Het boek gaat over de zoektocht naar de hond van André het astronatuje en Valentina.
 • Een van onze favorieten is Meester Jaap van Jacques Vriens. Verhalen over de klas van meester Jaap, die herkenbaar zijn voor leerlingen en leraren, maar ook voor ouders. 
   
 • Ieorg Idur van Roald Dahl gaat over meneer Hoppe die verliefd is op meneer Zilver. De titel van het boek is geschreven van links naar rechts en slaat op de spreuk die mevrouw Zilver van meneer Hoppe tegen haar schildpad moet zeggen.
   
 • Ook De GVR van Roald Dahl staat hoog in onze ranglijst. De avonturen van de Grote Vriendelijke Reus zijn vaak door ons gelezen en maakten veel indruk. 
   
 • Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman werd door ons allen veel genoemd. Het boek over de kinderkuistocht in 1212 zorgde bij velen van ons voor slapeloze nachten. 
   
 • De 5 van Enid Blyton is een Britse kinderboekenreeks over vier kinderen en een hond, die samen mysterieus oplossen. In Nederland werd het eerst boek, De vijf en het gestrande goudschip, in 1943 uitgebracht.
   
 • De serie Hoe overleef ik …?  van Francine Oomen gaat over Rosa van Dijk: een meisje dat in de puberteit komt en in elk boek ouder wordt. We leefden erg met Rosa mee: met haar verhuizingen, vriendschappen en verliefdheid.
   
 • Liever een recenter uitgegeven boek? Dan hebben we nog deze fantastische tip voor je: Het grote rijksmuseum-voorleesboek. De beste kinderboekenschrijvers uit Nederland en Vlaanderen vertellen in dit boek hun verhaal bij 25 beroemde meesterwerken uit het Rijksmuseum.

Veel leesplezier gewenst!

Door: Nationale Onderwijsgids