Normal_vr

De zesentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Yosan Wegihu Teame (11) uit Sleen. Yosan mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2019 noemen. Voor een volle Schouwburg Amstelveen las Yosan voor uit Suus en Steef op reis van Joke de Jonge. Dit meldt Stichting Lezen.

Naast Yosan wisten ook Maysam Schoenmakers (12) uit Nuenen (Noord-Brabant) en Mees Willemsen (11) uit Maastricht (Limburg) een podiumplaats te veroveren. Zij werden respectievelijk tweede en derde. De jury vond het opvallend hoe relaxed alle deelnemers waren. “Heel goed om te zien hoeveel plezier de finalisten beleefden aan het lezen,” zo zei juryvoorzitter Manon Sikkel. 
 
De jury was erg onder de indruk van Yosan. “Ze heeft een stem waar je echt naar wilt luisteren: het publiek hing aan haar lippen,” aldus Manon Sikkel over de 11-jarige kampioene. Yosan Wegihu Teame zit op CBS de Fontein in Sleen. Net als de andere finalisten moest ook zij onvoorbereid voorlezen uit het boek Prutje van Pieter Koolwijk. Naast De Nationale Voorleeskampioen, is Yosan het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt zij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen. Dit jaar wordt extra bijzonder, want het museum bestaat in 2019 vijfentwintig jaar.
 
In totaal deden er dit jaar 3100 schoolkampioenen uit heel Nederland mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Via lokale finales in bibliotheken werden hieruit de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. De winnaars van de provinciale finales streden vandaag om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2019. Favoriete schrijvers waren Rachel Renee Russell, Roald Dahl, Tosca Menten en Jacques Vriens. Het meest voorgelezen boek van 2019 was net als vorig jaar Dagboek van een Muts van de Amerikaanse schrijfster Rachel Renee Russell. De provincie Noord-Brabant leverde met 591 schoolkampioenen opnieuw de meeste deelnemers. 
 

Over De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd voor de groepen zeven en acht van de basisschool en vond dit jaar voor de zesentwintigste keer plaats. In deze zesentwintig jaar deden meer dan anderhalf miljoen kinderen mee als voorlezen of als luisteraar. Duizenden scholen hebben De Nationale Voorleeswedstrijd omarmd als leesbevorderingscampagne voor groep zeven en acht. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Bibliotheken
 
Door: Nationale Onderwijsgids