Fedde Ebbing is de Nationale Voorleeskampioen van 2024

De eenendertigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Fedde Ebbing uit Kollumerzwaag van basisschool de Stapstien. Fedde mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2024 noemen. In TivoliVredenburg (Utrecht) las hij voor uit De heksen van Roald Dahl. Dat meldt Stichting Lezen.

Naast Fedde wisten ook Carmen de Vries uit Roden en Sophia Klieckermann uit Almere een podiumplaats te veroveren. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Over alle deelnemers had de jury lovende woorden. “Het niveau lag, zeker ook bij het onvoorbereid voorlezen, zo hoog, dat het erg moeilijk was om een winnaar te kiezen.”

De winnaar, Fedde, maakte bij de jury veel indruk: “Fedde blijft dicht bij zichzelf, leest met een vleugje humor voor en durft ook rust te nemen, waardoor hij de aandacht van de luisteraar naar zich toetrekt.” 

Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum 

Naast De Nationale Voorleeskampioen, is Fedde het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt hij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen.

Voorleeswedstrijd op school 

Dit jaar organiseerden 3.569 scholen een voorleeswedstrijd op school. Vorig jaar waren dit er 3.498. In totaal deden 238.714 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. Via lokale finales in bibliotheken werden hieruit de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. De winnaars van de provinciale finales streden om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2024. Favoriete schrijvers waren dit jaar Roald Dahl en Carry Slee. De boeken uit de serie Juf Braaksel van Carry Slee zijn het meest voorgelezen.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Annemarie Terhell