DEN HAAG - Basisscholen besteden geld dat ze van het Rijk krijgen aan schoolgebouwen. Sinds 2006 mag dat niet meer, maar scholen krijgen van de gemeente niet altijd het geld dat ze nodig menen te hebben. Dat heeft minister André Rouvoet (Onderwijs) geschreven aan de Tweede Kamer.

Scholen geven de helft van het rijksgeld uit aan huisvesting van schoolbesturen, een kwart gaat naar nieuwbouw en nog eens een kwart naar verbouwingen. Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs is gebleken dat in 2006 basisscholen 28 miljoen in huisvesting staken, in 2007 was dat ruim 32 miljoen. Van die investeringen kwam 60 procent uit de bekostiging door het Rijk.
Het is zo dat scholen dit geld alleen maar uit mogen geven aan personeel en lesmateriaal. Echter, eerder kondigde het ministerie al aan niet meteen geld terug te gaan vragen. De gemeenten dienen volgens de wet adequate huisvesting te regelen, maar het is nog maar de vraag of de regels die de gemeenten hanteren daarin wel voorzien.Bovendien is het zo dat gemeenten een bedrag van 330 miljoen euro dat is bedoeld voor schoolgebouwen op de plank laten liggen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is nog aan het uitzoeken hoe dit komt. De rijksbouwmeester had ook al eens gezegd dat de scheiding van kosten
voor schoolgebouwen en exploitatie ongelukkig kan uitpakken. Ook hier loopt nog een onderzoek naar.


Bron: Volkskrant