Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

De 105-jarige Erasmus Universiteit Rotterdam is trots op haar band met scholen in de regio en nodigt daarom 500 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs uit in de collegebanken onder het motto “Science meets you!’. De eerste honderd leerlingen komen woensdag 13 februari naar campus Woudestein voor het college ‘De Wauw! factor’ van mediaprofessor Jeroen Jansz, over wat tv-series, gaming en social media zo leuk maakt. Dit meldt Erasmus Universiteit.

De komende maanden kunnen scholieren een college bijwonen over herkenbare thema’s als online zijn, gezond leven, hebberigheid, recycling en geven aan goede doelen.
 

De ‘Wauw! factor’: anders kijken naar media en online zijn

Het cadeau aan de stad ‘Science meets you’ start met De WAUW! factor, oftewel wat maakt media leuk? In dit college staan entertainment media centraal. Samen gaan ze op zoek naar de ‘Wauw! Factor’ die maakt dat je blijft kijken. 
 

Nog meer colleges

Ook er een college ‘Hoe (on)gezond is jouw leefomgeving’. Het gaat onder meer over schoolpleinen en of je daar lekker kunt bewegen en of je fietst naar school of wordt gebracht met de auto. In ‘Hebben, hebben, hebben: Hebberigheid en andere onbedoelde effecten van reclame’ leren de kinderen trucjes te herkennen in televisie- en online reclame, die niet alleen hebberigheid veroorzaken, maar ook onzekerheid en ongezonde leefwijzen beïnvloeden.
 
Voor middelbare scholieren is er het college ‘De stad van morgen: Van afval naar waarde’, waar bij ook een bezoek wordt gebracht aan Blue City. In ‘Hebberig of toch niet?’ gaat het over Inzamelingsacties zoals het glazen huis en giro 555. Ze onderzoeken of mensen hebberig of vrijgevig zijn en leren zij hoe dat komt. 
Tot slot biedt het Wetenschapsknooppunt een inspiratieavond aan ouders en kinderen over hoogbegaafdheid en de uitdagingen die dat met zich meebrengt. Motivatie, de juiste lessen in de klas, anders leren: dit en meer passeert de revue.
 
Lespakket
De scholen die meedoen krijgen behalve een college op de universiteit een lespakket met docenthandleiding, materialen voor een voorbereidende les en een verwerkingsles van het college op de universiteit. De leerlingen gaan actief aan de slag en ervaren hoe ze wetenschap kunnen vertalen naar hun eigen wereld. De lessen worden aangeleverd door het Wetenschapsknooppunt van de Erasmus Universiteit en kunnen gegeven worden door de docent van de eigen school.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids