Normal_academiegebouw_universiteit_groningen_rug

Tijdens het 81e lustrum viert de Rijksuniversiteit Groningen de benoeming van de 100e Rosalind Franklin Fellowship (RFF) wetenschapper. Het programma is in het leven geroepen om de vooruitgang van vrouwelijke getalenteerde internationale onderzoekers te bevorderen en leidt tot een volledig hoogleraarschap. Dit meldt de RUG.

De RUG heeft in 2002 het Rosalind Franklin Fellowship-programma geïnitieerd bij de Faculty of Science and Engineering om de vooruitgang van vrouwelijke getalenteerde internationale onderzoekers te bevorderen. Het programma biedt een tenure-track positie die leidt tot een volledig hoogleraarschap, en is bedoeld voor vrouwen in de academische wereld, bij onderzoeksinstituten of bedrijven, in het bezit van een doctoraat. In 2007 is het universiteitsbreed ingevoerd. De RUG was hiermee de eerste universiteit in Nederland. Inmiddels hebben bijna alle Nederlandse universiteiten naar RUG-voorbeeld een dergelijk loopbaan-pad voor vrouwen ontwikkeld.
 

Rosalind Franklin

De RUG heeft het RFF programma vernoemd naar Rosalind Franklin, omdat zij bij leven nooit de erkenning en waardering heeft gekregen die ze eigenlijk verdiende. Twee mannelijke collega-onderzoekers hebben op basis van haar werk een Nobelprijs ontvangen zonder haar te noemen. Dit programma is een eerbetoon. In 2014 heeft een EU subsidie het mogelijk gemaakt om het programma voor te zetten en het aantal Fellows uit te breiden. 
 
Rector magnificus Elmer Sterken: "We wilden vrouwelijk wetenschappelijk talent de ruimte bieden om door te stromen naar hogere wetenschappelijke posities, om daarmee bij te dragen aan het verbeteren van de balans tussen mannen en vrouwen in de hoge wetenschappelijke posities op onze universiteit."
 

Resultaten

In de 10-12 jaar na haar aanstelling heeft de Fellow de kans om door te stromen naar het niveau van hoogleraar. De resultaten van het programma zijn indrukwekkend. "We hebben afgelopen jaren meer dan 100 posities aangeboden; 81 Fellows zijn nog steeds werkzaam bij de RUG en het UMCG. Daarnaast komt een kwart van onze vrouwelijke hoogleraren voort uit het RFF programma", zegt de rector magnificus. De Fellows die niet meer werkzaam zijn bij de RUG hebben veelal een baan gevonden bij andere goed aangeschreven universiteiten. Het vertrek van een Fellow is altijd jammer, maar hieruit ontstaan vaak ook nieuwe samenwerkingsverbanden met andere universiteiten."
 
Afgelopen maand heeft de RUG voor maar liefst 39 RFF posities kandidaten geworven. De selectie vindt nu plaats.
 
Door: Nationale Onderwijsgids