Normal_kind_leerproblemen_leren_lezen_boek_leesprobleem_motivatie

Dit schooljaar zal het leveren van nieuwe aangepaste leermiddelen voor leerlingen met dyslexie een groot probleem worden. Dat zegt de Vereniging Onbeperkt Lezen. Dit meldt VOS/ABB.

Het bedrijf Dedicon, dat bestanden voor dyslexiesoftware produceert, heeft geen verlenging gekregen van de aanbesteding voor het aanpassen van leermiddelen voor leerlingen met dyslexie. Staatssecretaris Dekker van onderwijs had al eerder laten weten dat dat geen probleem zou moeten zijn en dat leerlingen met dyslexie en hun ouders de komende jaren nog gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om bestanden voor dyslexiesoftware te bestellen bij Dedicon. 
 
Volgens Monique Oudshoorn van de Vereniging Onbeperkt Lezen wordt deze situatie door Dekker als te rooskleurig geschetst. Bestaande materialen zijn nog wel leverbaar, maar Dedicon zal een nieuwe lesmethode niet meer omzetten. Het niet verlengen van de aanbesteding betekent volgens Oudshoorn daarom een einde aan de algemene toegankelijkheid van leermiddelen. Het kan voor het bedrijf niet uit om leermiddelen waar weinig vraag naar is, aan te passen. En dat betekent een verarming van de leermiddelen voor leerlingen met dyslexie.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids