Normal_luizenzak__basisschool__po__klas__leerlingen__luizen

De provincie Drenthe heeft een hele tijd te maken gehad met een relatief hoog aantal (15) zwakke en zeer zwakke basisscholen vergeleken met de rest van Nederland. Volgens de Onderwijsinspectie is er sinds deze week geen enkele Drentse school meer met het stempel ‘zeer zwak’. De Drentse onderwijskoepel PRISMA wil die lijn nu voortzetten om eventuele terugval te voorkomen. Dat meldt RTV Drenthe.

De provincie telt alleen nog drie zwakke scholen. Voorzitter Paul Moltmaker van PRISMA zegt dat de opgaande lijn met name te danken is aan de ruim 15 jaar lange investering in de kwaliteit van het onderwijs. De provincie, gemeenten en de onderwijskoepel hebben daarin samengewerkt om tot een positief resultaat te komen.

Op de scholen die nog wel als zwak staan aangemerkt wordt alles gedaan om de kwaliteit te verbeteren. Die scholen hopen aan het einde van dit kalenderjaar aan de basiskwaliteit te voldoen, zodat de Onderwijsinspectie hun het zogenaamde ‘basisarrangement’ kan toekennen.

Om als school niet opnieuw als zwak te worden bestempeld is volgens Moltmaker een belangrijk speerpunt van de onderwijskoepel in Drenthe. De kinderen, toetsresultaten en het onderwijsteam spelen daarbij een grote rol. De directeur is positief over de toekomst van het onderwijs in Drenthe. Volgens hem zijn in de afgelopen jaren de juiste ingrediënten voor goed onderwijs wel gevonden.

De manier waarop controles worden uitgevoerd door de Onderwijsinspectie is sinds kort op een aantal punten gewijzigd. Zo wordt niet alleen gekeken naar de resultaten uit groep 8, maar wordt er gekeken hoe een school gedurende de hele schoolperiode bezig is om het beste uit elke leerling te halen. Ook hebben scholen meer mogelijkheid om met de inspecteurs te discussiëren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids