Logo_techlabposter__2_

Op woensdag 19 april opent het Spoorwegmuseum het ‘Techlab’. In deze hogeschool voor treintechniek leren kinderen alles over de techniek achter de trein. Hoe wordt stoom omgezet in beweging? Wat doet een bovenleiding en waarom ontsporen treinen niet voortdurend? Hoe worden rijtuigen en wagens aan elkaar gekoppeld, waarvoor dienen de buffers en hoe remt een trein? In een praktijklokaal kunnen ze door het doen van allerlei proefjes zelf ontdekken hoe alles werkt. Dit meldt Spoorwegmuseum.

Het Techlab start met een uitleg van de werking van een stoomlocomotief. Met Augmented Reality kunnen kinderen de binnenkant van de stoomketel van een stoomlocomotief bekijken en zien hoe water stoom wordt en stoom de wielen van de locomotief in beweging zet. Daarna gaan ze in het praktijklokaal zelf aan de slag.

Op grote werktafels staan daar diverse proeven klaar. Door de proeven leren ze hoe een trein werkt. Al fietsend ontdekken ze het energieverbruik van een trein en testen ze de weerstand van diverse wielen. Tot slot bouwen de kinderen een eigen (virtuele) trein. Het Techlab biedt ook een blik in de toekomst. Op welke manieren zal een trein zich over pakweg 30 jaar voortbewegen? Het bezoek aan het Techlab wordt afgesloten met een examen.

Techniek is een van de belangrijkste speerpunten in het onderwijs. Het educatief programma van het Techlab zal aansluiten bij het curriculum en kerndoelen van het techniekonderwijs. Het speelt in op de natuurlijke nieuwsgierigheid en verwondering van kinderen. De leden van de kidsclub van Het Spoorwegmuseum, de Rail Rookies, testten verschillende proeven en droegen daarmee bij aan de ontwikkeling van het educatief programma. De bouw van het Techlab is mogelijk gemaakt door een extra bijdrage van de BankGiro Loterij en is vanaf 20 april open voor publiek.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids