
Basisscholen bepalen in principe hun eigen lesrooster. Ze kiezen zelf hoe laat de school start, hoeveel pauze de leerlingen krijgen en of woensdagmiddag vrij is. Toch moet elke leerling in totaal minimaal 7.520 uur les krijgen verspreid over acht schooljaren. Hoe kunnen basisscholen dan hun schooltijden en lesuren goed regelen?
Voor de onderbouw (groepen 1 tot en met 4) geldt een minimum van 3.520 uur aan vereiste lesuren. Voor de bovenbouw (groepen 5 tot en met 8) is dit 3.760 uur. De overgebleven 240 uur mag de school zelf verdelen. De Onderwijsinspectie controleert of scholen genoeg uren aanbieden.
Vijfdaagse schoolweek niet voor alle klassen verplicht
Leerlingen in groep 3 tot en met 8 hebben een vijfdaagse schoolweek. Toch mag de school zeven keer per jaar een vierdaagse week inplannen, bovenop de reguliere vrije dagen. Deze kortere weken moeten wel eerlijk verspreid zijn over het schooljaar.
Voor kleuters (groepen 1 en 2) is een vijfdaagse week niet verplicht. Veel scholen geven op woensdagmiddag vrij, maar dit is geen vaste regel. Sommige scholen kiezen bijvoorbeeld voor een vrije vrijdagmiddag of werken met het zogeheten vijf-gelijke-dagenmodel: elke dag evenveel lestijd en geen lange middagpauze. Dit heet ook wel het continurooster.
Vaste en geadviseerde vakantiedata scholen
Het ministerie van Onderwijs bepaalt wanneer zomervakantie, kerstvakantie en de eerste meivakantieweek plaatsvinden. Herfst- en voorjaarsvakanties mag de school zelf plannen binnen de adviesdata. Ook mag de school de meivakantie uitbreiden naar twee weken. Studiedagen en ADV-dagen voor personeel mogen daarentegen niet leiden tot extra vrije dagen voor leerlingen.
Stem ouders bij bepalen schooltijden
Ouders hebben via de medezeggenschapsraad (mr) een stem in het bepalen van schooltijden. De school mag pas iets veranderen als de mr akkoord is. Nieuwe schooltijden staan altijd vooraf in de schoolgids, zodat ouders voor aanvang van het schooljaar weten hoe laat hun kind op school moet zijn en wanneer hij of zij weer naar huis gaat.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky
Bronnen: Onderwijs Informatie en Rijksoverheid