Normal_leerlingen_primair_onderwijs_bassischool_klas_lokaal

Drentse basisscholen geven leerlingen van groep 8 vaker een advies voor vmbo dan in de rest van Nederland. Ook zijn Drentse schooladviezen vaker dan landelijk lager dan het advies dat een leerling volgens zijn of haar eindtoets-score zou moeten krijgen. Dat blijkt uit elfde editie van de Drentse Onderwijsmonitor die gisteren werd gepresenteerd tijdens de jaarlijks Onderwijsdag. Dit meldt provincie Drente.

De monitor brengt de onderwijspositie en -prestaties van Drentse leerlingen in beeld, van primair tot wetenschappelijk onderwijs. In deze editie werd extra gekeken naar de overstap van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs.

Al een aantal jaren laat de monitor zien dat de Drentse basisschoolleerlingen, ondanks prima resultaten op taal - en rekentoetsen, toch lagere schooladviezen krijgen dan gemiddeld in Nederland. Naast een cijfermatige analyse is een enquête gehouden onder ouders, die afgelopen jaar te maken hebben gehad met de overstap van hun kind naar het voortgezet onderwijs. Ruim tweederde van de ouders met kinderen waarbij het schooladvies en toetsadvies niet overeenkwamen heeft hierover een gesprek gehad op school. De Drentse ouders zijn in hoge mate tevreden met het uiteindelijke schooladvies (91 procent is het hiermee eens) en de contacten met de school. Zij hebben veel vertrouwen in de expertise van de school. De keuze voor de vervolgopleiding blijkt vaak voorzichtig: liever later een stapje hogerop, dan teleurgesteld worden.

Drentse leerlingen zitten iets vaker dan landelijk in de derde klas van het voortgezet onderwijs op een lager niveau dan het schooladvies. De slaagpercentages in het Drentse voortgezet onderwijs zijn iets hoger dan landelijk. De helft van de vmbo-ers en 40 procent van de havisten doet examen onder het adviesniveau van de basisschool. Drentse leerlingen behalen vaker een vmbo- diploma en minder vaak een havo- of vwo-diploma dan landelijk.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids