Normal_wiskunde__school__onderwijs__passer__potlood__puntenslijper__geodriehoek

Gedeputeerde Adnan Tekin reikte woensdagmiddag 18 januari de tweejaarlijkse Onderwijsprijs Noord-Holland uit in 3D Makers Zone te Haarlem. Basisschool St. Wulfram uit Hoogwoud wint de Onderwijsprijs in de categorie Basisonderwijs met het Science Lab. Het Petrus Canisius College uit Alkmaar is de winnaar van het Voortgezet Onderwijs met het Pomphuisje. Daarnaast kreeg praktijkschool West-Friesland van Adnan Tekin de publieksprijs uitgereikt. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

Het Science Lab is een speciaal ingericht technieklokaal waar alle leerlingen van groep 1 tot en met 8 op een speelse manier in contact gebracht worden met allerlei vormen van techniek. Tevens werkt men met een zogeheten NAO-robot. De jury is enthousiast: “De integratie van techniek in het onderwijs is op deze school ver gevorderd. Wat de inzending van St. Wulfram echt meerwaarde geeft, is de brede uitstraling van het techniekonderwijs op deze school. Het Science Lab heeft een regionale functie.”
 
Het Pomphuisje wordt gebruikt als proeve van bekwaamheid. Twee leerlingen van elke afdeling werken samen bij het opbouwen van het huisje, vanaf de fundering tot de installatie van elektriciteit. En natuurlijk moet er een werkende pomp zijn die zorgt voor de afvoer van overtollig water, op landbouwgrond bijvoorbeeld. De jury: “Waarlijk een ‘totaalproject’ waarbij alle facetten uit de latere beroepspraktijk aan de orde komen. De resultaten zijn prachtig, getuige de vele foto’s van pomphuisjes die zijn opgestuurd.”
 
De praktijkschool West-Friesland ging naar huis met de Publieksprijs. Deze werd toegekend voor de beste presentatie van het project.
 
Beide winnende scholen vertegenwoordigen de provincie op 29 maart 2017 bij de finale van de Nationale Onderwijsprijs in Rotterdam. De tweejaarlijkse prijs is in 1993 ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen. In alle provincies wordt een provinciale onderwijsprijs uitgereikt. De ingezonden projecten en uitslagen zijn binnenkort te vinden op www.onderwijsprijs.nl.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids