Logo_logo_nationale_onderwijsprijs

De Nationale Onderwijsprijs gaat dit jaar naar de Limburgse basisschool Nieuweschool. De jury roemde onder andere de gedurfde aanpak van de school om de werkdruk van de leraren te verminderen. Dit melden Limburg1 en PO-Raad. 

De Nieuweschool bestaat sinds 2014 en herbergt veel vluchtelingenkinderen en leerlingen die op andere scholen moeite hebben met het onderwijs. Ondanks deze extra uitdagingen krijgt de school geen extra subsidie. De school is vrijwel ‘diagnosevrij’, vanwege de gedachte dat een sticker de leerling niet verder helpt. Ook gelden er zo weinig mogelijk regels. De leerlingen mogen bijvoorbeeld door de gang rennen. Deze aanpak kon rekenen op lof van de jury. Ook de aanpak van de school om de werkdruk van de leerkrachten te verlagen, werd door de jury gewaardeerd. Vergaderingen blijven vaak achterwege en leraren houden zich zo min mogelijk bezig met administratieve zaken. 
 
De Nationale Onderwijsprijs is een prijs om de creatieve kant van het Nederlandse onderwijs voor het voetlicht te halen en onderwijsvernieuwende projecten te stimuleren. De prijs wordt een keer in de twee jaar uitgereikt.
 
Door: Nationale Onderwijsgids