Normal_gym__sport__leerling__turnen__beweging__springen

In het schooljaar 2014-2015 besteedde 79 procent van de scholen in het basisonderwijs voldoende uren aan bewegingsonderwijs. Bij 83 procent van de scholen uit de steekproef werd het bewegingsonderwijs door een bevoegde (vak)leerkracht gegeven. Bij minder dan 1 op de 5 scholen is dit dus nog niet het geval. Dit meldt Onderwijs in cijfers.

Dit blijkt uit de thema-analyse bewegingsonderwijs onder de groepen 3 tot en met 8 in het basisonderwijs. In deze analyse wordt een beeld geschetst van de stand van het bewegingsonderwijs in Nederland op basis van een steekproef over schooljaar 2014-15. Hierbij is uitgegaan van opgave door de scholen zelf.

Een school voldoet aan de urenrichtlijn wanneer aan alle groepen op de basisschool minstens 90 minuten per week gymles wordt gegeven, met uitzondering van groep 1 en 2. Zodra een groep minder uren bewegingsonderwijs krijgt, voldoet de school niet aan het criterium.

Uit de analyse blijkt dat provincie Drenthe met kop en schouders uitsteekt boven de rest; daar voldoet 93 procent van de respondenten aan de steekproef aan de urenrichtlijn. Groningen neemt een tweede plaats in met 86 procent en in Limburg voldoet 85 procent. Gelderland bungelt onderaan de lijst met 72 procent van de scholen die voldoende uren gymles bieden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids