Normal_kinderen__meisjes__meisje__schrijven__kleuren__vrienden

Stichting De Schoolschrijver ontvangt 150.000 euro van de provincie Friesland voor het project De Schoolschrijver voor het schooljaar 2016/2017 en 2017/2018. De stichting verbindt bij dit project een kinderboekenschrijver aan een basisschool. Het project versterkt de positie van de Friese taal en meertaligheid in het onderwijs. Dit meldt provincie Friesland.

Schoolschrijvers delen tijdens een lesprogramma van een half jaar hun liefde voor verhalen lezen en creatief schrijven. Leesplezier, talentontwikkeling en woordenschat van kinderen wordt door hiermee bevorderd. Stichting De Schoolschrijver werkt bij dit project samen met Bibliotheek Service Fryslân.
 
In Friesland speelt de tweetaligheid in de provincie een grote rol in het project. Kinderen leren dat het beheersen van meerdere talen een rijkdom is. Ook komen ze in aanraking met Friestalige kinder- en jeugdliteratuur. De helft van de lestijd van de schoolschrijver wordt besteed aan Fries lezen, schrijven en praten.
 
Kinderboekenschrijvers die op basisscholen in Fryslân komen zijn onder andere: Hanneke de Jong, Janny van der Molen, Lida Dykstra, Dolf Verroen en Mindert Wijnstra (duo), Derk Visser en Kate Schlingemann. In beide schooljaren doen er tien scholen mee. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids