Normal_klas__leerling__knutselen__tekenen__kinderen__po__ko__so

In het schooljaar 2015/2016 is het aantal basisscholen dat de deuren moest sluiten voor het eerst sinds 2009 gedaald. Het schooljaar telde 6429 basisscholen waarvan er aan het eind van het schooljaar 87 gesloten waren. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dat meldt het Algemeen Dagblad.

In het schooljaar 2014/2015 waren er nog 128 basisscholen die de deuren moesten sluiten. DUO kan de daling niet verklaren. De meeste sluitingen van scholen zijn het gevolg van fusies. Zo'n een op de tien sluitingen is een echte opheffing.

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs maakte in de zomer bekend dat bijzondere scholen open mogen blijven, ook als ze volgens de opheffingsnorm niet groot genoeg zijn. Voorwaarde is wel dat er in de omtrek geen andere school van dezelfde signatuur is. Dekker had zijn wetsvoorstel over de vrijheid van onderwijs hierop aangepast.

De afgelopen jaren zijn veel basisscholen verdwenen door de krimp van het aantal leerlingen. Nederland telt rond 2023 naar verwachting ruim 1,4 miljoen basisschoolleerlingen, ongeveer 74.000 (5 procent) minder dan nu. Statistiekbureau CBS voorziet de sterkste krimp in Limburg, Groningen, Friesland, de Achterhoek en Twente.

Het aantal leerlingen op basisscholen krimpt al zeven jaar in Nederland. Maar dat is niet het geval in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Daar is juist sprake van groei. Het CBS verwacht dat er de komende zes jaar zo'n 24.000 kinderen bijkomen in deze regio's. Dat betekent een groei van 12 procent. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids