Normal_geld_rekenmachine

De PO-Raad en de vakbonden hebben staatssecretaris Dekker een brief gestuurd over de tijdelijke voorziening van het Vervangingsfonds in verband met de CAO PO 2016-2017. Deze tijdelijke voorziening is nodig voor de scholen om het vervangingsbeleid optimaal in te kunnen richten. Dit meldt Algemene Vereniging Schoolleiders.

In de brief melden de PO-Raad en de vakbonden aan Dekker dat het Vervangingsfonds een tijdelijke voorziening zal inrichten, zodat declaraties van scholen die verband houden met de nieuwe contractvormen op korte termijn kunnen worden verwerkt en bekostigd. Dit brengt wel grotere administratieve lasten met zich mee, maar volgens de briefschrijvers weegt dit op tegen de tijdige verwerking van de declaraties. 
 
Daarnaast schrijven de PO-Raad en de vakbonden: “De verwachting is dat deze tijdelijke voorziening - periode juli 2016 tot voorjaar 2017 - ook een nadelige invloed kan hebben op de positieve trend in de rechtmatigheid. Wij hebben er bij het Vervangingsfonds op aangedrongen er alles aan te doen wat binnen het vermogen ligt om een dergelijk effect te minimaliseren, maar helemaal voorkomen is volgens het bureau van het vervangingsfonds niet realistisch.”
 
Begin deze maand, 1 juli 2016, is de CAO PO 2016-2017 ondertekend en ingegaan. Op dezelfde datum werd de Wet Werk & Zekerheid van kracht voor alle bijzondere besturen. Binnen de cao hebben de sociale partners meer (en nieuwe) mogelijkheden opgenomen voor deze schoolbesturen om invulling te geven aan hun vervangingsbeleid.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids