Normal_kinderen__fietsen__helm__beweging__sport__mountainbiken__mountainbike

Kinderen van 9 tot en met 13 jaar kunnen vanaf vandaag meedoen met de voorrondes van de kinderfietsrace voor de Gouden Bidon. Naast de kinderfietsraces kunnen alle kinderen hun eigen fiets repareren en pimpen en meedoen aan de wereldrecordpoging bandenplakken. Doel hiervan is om aandacht te vragen voor kinderen onder de armoedegrens die zelf geen fiets kunnen betalen om naar school of sport te gaan. Dit meldt gemeente Groningen.

De kinderen kunnen gratis deelnemen aan deze crossfietsraces. Zij leggen een parcours af op een mountainbike. De organisatie stelt voor de duur van de wedstrijd een BMX ter beschikking. Deelnemers hoeven zich niet van tevoren aan te melden. De komende weken vinden een aantal voorrondes plaats in diverse wijken van de stad Groningen voor de grote finale op de Grote Markt op 27 augustus. De winnaars komen uit in de finale op de Grote Markt tijdens de viering van Bommen Berend. 
 
Rondom de races vraagt de gemeente samen met organisatiebureau Veenbrand aandacht voor armoede in de stad. In Groningen leeft één op de vijf kinderen onder de armoedegrens. Dat betekent dat er bijvoorbeeld geen geld is voor muziekles, sportschoenen of een kinderfiets. De gemeente wil graag dat alle kinderen kunnen meedoen en een fiets hebben om naar school, zwembad, sportvereniging of gewoon in de wijk te kunnen fietsen.  
 
Sinds december vorig jaar loopt de actie om ongebruikte kinderfietsen te doneren. Ondertussen zijn al 500 kinderfietsen ingezameld, opgeknapt en uitgegeven. Maar er zijn meer fietsen nodig. Ook tijdens de voorrondes en de finale van de Gouden Bidon roept de gemeente Groningers op om kinderfietsen te doneren via www.doneereenkinderfiets.nl.