Normal_kind_jeugd_jeugdzorg_basisschool_dromen23534

Nederlandse kinderen die in Duitsland wonen maar naar een Nederlandse basisschool gaan, kunnen in de problemen komen. Het is nu onduidelijk bij wie zij moeten aankloppen als zij jeugdhulp nodig hebben. Dit meldt Tubantia.

Voordat de gemeenten verantwoordelijk werden voor jeugdzorg was de situatie duidelijk. Ouders die verzekerd waren in Nederland hadden daardoor ook recht op hulp in Nederland, ook al woonden ze net over de grens in het buitenland. Nu gaan gemeenten over jeugdhulp, en zij kijken puur naar of een kind binnen de gemeentegrens woont. Volgens Marlie Cerneus, projectleider van de Academische Werkplaats Jeugd in Twente bij de GGD, zijn ouders nu op Duitsland aangewezen voor betaalde hulp. “Die (hulp) is er, maar ze weten de weg niet te vinden. Daardoor wordt er geen goede diagnose gesteld, of blijft het probleem hangen." Het gaat hierbij om vijf tot acht procent van de leerlingen in het buitenland dat naar een Nederlandse basisschool gaat, zo blijkt uit onderzoek van GGD Twente. Hulpverleners en andere instanties moeten elkaar daarom beter weten te vinden aan weerszijden van de grens.
 
De Euregio maakt de komende tijd werk van knelpunten rondom grenskinderen. "We zoeken uit hoe informatie moet lopen en hoe het juridisch in elkaar steekt. Daarna willen we de mensen die elkaar zouden moeten kennen met elkaar in contact brengen."
 
© Nationale Onderwijsgids