Normal_klaslokaal__leeg__vrij__schoolverlater

111 miljoen euro is nodig voor de versterking en verduurzaming van scholen in negen aardbevingsgemeenten in Groningen. Deze geldinjectie moet uit Den Haag komen, want de gemeenten hebben geen geld. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Van het geld moeten bestaande en nieuwe scholen aardbevingsbestendig en energiezuinig gemaakt worden. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met eventuele krimp. Ook de tijdelijke huisvesting van leerlingen tijdens de werkzaamheden is een kostbare zaak. De NAM betaalt voor het aardbevingsbestendig maken van de gebouwen, de rest van het geld moet van het rijk komen. Minister Kamp van Economische Zaken heeft toegezegd na de afronding van de gesprekken voor de voorjaarsnota in juni duidelijkheid te geven over het al dan niet beschikbaar komen van het gevraagde bedrag. 
 
Volgens onderwijswethouder Bé Schollema van de gemeente Loppersum is het ingediende plan van aanpak degelijk. Hij heeft er vertrouwen in dat het geld beschikbaar komt. Aan de plannen is anderhalf jaar gewerkt. In totaal komen de Groninger gemeenten 111,5 miljoen euro tekort. 
 
De plannen gaan over in totaal 101 bestaande scholen in negen aardbevingsgemeenten. Hiervan verliezen 60 hun onderwijsfunctie. De overige 41 schoolgebouwen worden versterkt. Daarnaast worden er 29 nieuwe scholen gebouwd. In totaal zullen er uiteindelijk 70 aardbevingsbestendige en energiezuinige schoolgebouwen zijn, waarin 92 scholen zijn gehuisvest. 
 
© Nationale Onderwijsgids