Logo_logwvdl

Van 14 tot en met 18 maart vindt op basisscholen in heel Nederland weer de Week van de Lentekriebels plaats. Gedurende de projectweek leren de kinderen van groep 1 tot en met 8 over hun lichaam, over relaties, omgaan met social media en over zelfbeeld en seksuele weerbaarheid. Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, organiseert de projectweek in samenwerking met de GGD-en. In deze elfde editie staat de rol van ouders centraal. Dat meldt Rutgers.

Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan bewust te maken van hun eigen wensen en grenzen en hen met de juiste kennis en vaardigheden te begeleiden bij een gezonde en veilige seksuele ontwikkeling. Bovendien worden kinderen zo weerbaarder en stellen makkelijker vragen. Als kinderen beter zijn voorbereid op de puberteit, relaties en seksualiteit, maken zij op latere leeftijd bewuste, weloverwogen en veilige keuzes.

Kinderen hebben vragen over seksualiteit en zijn nieuwsgierig. Soms vinden ouders het lastig om hun kinderen hierin te ondersteunen of starten ze te laat met seksuele voorlichting. Ouders hebben zelf ook vragen over wanneer en hoe je onderwerpen bespreekbaar maakt met je kind en willen weten wat de rol en het aanbod van de school is. De Week van de Lentekriebels 2016 biedt ouders veel praktische tips en informatie: 10 feiten en fabels over seksuele ontwikkeling en voorlichting, 10 redenen om seksuele voorlichting te geven, 10 tips hoe te praten over seks met pubers en 10 smoezen waarom ouders dat niet doen.

In Nederland is seksualiteit en seksuele diversiteit sinds 2012 in de kerndoelen opgenomen voor het primair en voortgezet onderwijs. Nederlandse scholen zijn echter vrij om hier zelf invulling aan te geven. Tijdens de Week van de Lentekriebels gaat het over onder meer over kriebels in je buik, vriendschap, weerbaarheid, respect voor een ander en waar baby’s vandaan komen. Dat gebeurt op een manier, die bij de leeftijd en de belevingswereld van de kinderen past en aansluit bij hun relationele en seksuele ontwikkeling. Tijdens de Week van de Lentekriebels kunnen leerkrachten gebruik maken van het lespakket Relaties & Seksualiteit van Rutgers. Op de websites www.weekvandelentekriebels.nl en www.seksuelevorming.nl staan tips en materialen om mee aan de slag te gaan. 

© Nationale Onderwijsgids