Normal_zwarte_piet__sinterklaas__sinterklaasfeest__intocht

Openbare basisscholen in Utrecht hebben pieten in de ban gedaan. Op die scholen zullen dit jaar geen zwarte maar ook geen gekleurde pieten te zien zijn. Een aantal ouders zijn hier boos over en gaan als protestactie komende vrijdag verkleed als zwarte piet naar school. Dit doen de ouders op advies van de plaatselijke VVD. Dat meldt RTL Nieuws.

VVD-raadslid Queeny Rajkowski van Onderwijs steunt het idee van de ouders. Rajkowski is van mening dat de lokale politiek eigenlijk gen rol heeft in het bepalen van de inhoud van het lesprogramma op Utrechtse basisscholen, maar het raadslid kreeg veel telefoontjes van bezorgde ouders. De ouders zeggen het jammer te vinden dat zwarte piet van school verdwijnt. Rajkowski heeft hen geadviseerd om zich op de school van hun kind te laten horen, bijvoorbeeld door als piet naar school te gaan.

De Stichting Openbaar Primair Onderwijs (SPO) in Utrecht maakte eerder al bekend dat zij een nieuw beleid hanteren waarbij Zwarte Piet niet meer welkom is. Rajkowski zegt het jammer te vinden dat SPO radicaal en zonder overleg besloten heeft zwarte piet te schrappen. “Zo'n maatschappelijke discussie moet volgens mij ook worden gevoerd met ouders. Die zijn boos over de manier waarop het is gegaan. In Utrecht heeft iedereen zijn mond vol van burgerparticipatie, maar kennelijk alleen wanneer het zo uitkomt.” Naast de VVD zeggen ook de PvdA en de D66 moeite te hebben met de 'eenzijdige beslissing' van SPO.

© Nationale Onderwijsgids