Logo_greendealscholen_logo

Berend de Vries, wethouder in de gemeente Tilburg, heeft de officiële start van het landelijk uitvoeringsprogramma van de Green Deal Scholen uitgevoerd. Het uitvoeringsprogramma voorziet in een reeks activiteiten waarmee schoolbesturen en gemeenten de komende drie jaar worden ondersteund om bestaande schoolgebouwen duurzaam, gezond en betaalbaar te maken. Het kan dan gaan om relatief eenvoudige maatregelen tot (complexere) energie neutrale renovaties van schoolgebouwen. Dat meldt Green Deal Scholen.

Nederland telt ongeveer 9 duizend schoolgebouwen in het primair en voortgezet onderwijs. Hierin krijgen ruim 2,4 miljoen leerlingen onderwijs en werken ruim 200 duizend onderwijsprofessionals. Dit doen zij veelal in gebouwen met een slecht binnenklimaat en van slechte energetische kwaliteit. Uit onderzoek blijkt dat dit slechte binnenklimaat leidt tot mindere prestaties van leerlingen en leerkrachten en hoger ziekteverzuim. Daarnaast brengt een slecht geïsoleerd gebouw onnodig hoge exploitatiekosten met zich mee.

Het uitvoeringsprogramma is officieel gestart op de kennisdag van Waarborgfonds & Kenniscentrum Ruimte-OK in MFA De Symfonie in Tilburg-Noord. De Green Deal Scholen Helpdesk is hiermee geopend en bereikbaar voor scholen en gemeenten (info@greendealscholen.nl of 085-3032602). Verder biedt het uitvoeringsprogramma onder meer kennisdeling via een centrale kennisportal, advisering aan 150 scholen en ondersteuningsruimte voor het verduurzamen van 15 Integrale Huisvesting Plannen (IHP). Hiermee sluit het uitvoeringsprogramma aan bij lopende ondersteuningsprogramma's van de VNG en GGD. Schoolbesturen die voorop lopen met verduurzaming worden verder geholpen richting een energieneutraal gebouw door Energiesprong van Platform 31.

In de eerste maanden van 2016 kunnen scholen ambassadeur worden van hun regio op het gebied van het verbeteren van het binnenklimaat en het verlagen van het energieverbruik. Zowel het treffen van kleine als grote maatregelen kan geschikt zijn voor dit ambassadeurschap. Hiervoor krijgen deze scholen een cofinanciering in de vorm van een bijdrage in de advieskosten. De ambassadeurs zullen hun ervaringen delen met andere schoolbesturen tijdens regionale bijeenkomsten.

© Nationale Onderwijsgids