Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

De Inspectie van het Onderwijs en de vier grote steden zullen elkaar over en weer blijven informeren over de financiële situatie van de schoolbesturen in deze steden. De inspectie en de vier gemeenten hebben hiertoe een overeenkomst getekend. Gemeente en inspectie delen in een periodiek overleg informatie en bespreken signalen en waarnemingen met betrekking tot de solvabiliteit, liquiditeit en rentabiliteit van schoolbesturen. Het kan gaan om informatie die afkomstig is uit door de inspectie uitgevoerde financiële analyses, of om informatie die aangeleverd is door de gemeenten. Wederkerigheid van de informatie-uitwisseling vormt het uitgangspunt. Dit meldt de Onderwijsinspectie

Om de bestaande samenwerking te versterken en bekrachtigen, hebben inspecteur-generaal van het Onderwijs Monique Vogelzang en de Haagse wethouder van Onderwijs Ingrid Engelshoven vandaag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. In de overeenkomst, die ook met de overige drie grote steden zal worden getekend, staat onder andere dat als een schoolbestuur in financiële problemen raakt of dreigt te raken de inspectie en het college van B&W zo snel mogelijk overleggen. Als het college signalen heeft die duiden op financiële problemen bij een schoolbestuur, kan de inspectie naar aanleiding daarvan een onderzoek instellen naar de financiële continuïteit. In dat geval wordt nagegaan of de financiële situatie van de onderwijsinstelling goed genoeg is om nu en de komende jaren onderwijs van voldoende kwaliteit te verzorgen en of zij snel en effectief kan bijsturen bij onverwachte financiële problemen.

Inspecteur-generaal van het Onderwijs Monique Vogelzang noemt de samenwerking met de grote steden “vanzelfsprekend”. “Zowel de inspectie als de steden zijn gebaat bij een nauwe samenwerking op het gebied van financieel toezicht. Zo kan snel en adequaat worden opgetreden als een schoolbestuur in financiële problemen raakt of dreigt te raken”.

© Nationale Onderwijsgids